Хавай, САЩ

waikiki oaho hawaiiХавай е един от американските щати. Този архипелаг е разположен на северната тропична окръжност в Тихия окван, на половината път между Северна Америка и Азия. Състои се от 5 големи и от няколко по-малки острова. По големите острови са Хавай, Мауи, Молокай, Оахо и Кауай. Тези волканични острови имат население от около 1 300 000 души. Те са световно известни като туристическа дестинация номер едно. Островите са атрактивни заради техния отличен климат и невероятна тихоокеанска култура.

Климата на Хавай. Климата на Хавай е тропичен – топъл и влажен през цялата година. Дневните температури на Хаваите са около 24 °C през февруари и 29 °C през август и септември. Най-сухия месец е юни, а най-влажни – декември и януари. Местния климат е много приятен, защото условията са лесно поносими. Температурите никога не са нито твърде високи, нито твърде ниски. Нощните температури са между 19 и 23 °C през цялата година.

През зимните месеци (декември, януари и февруари, северния hawaii canyonбряг на Мауи е гореща точка за сърфисти от целия свят. Под влияние на силните северни ветрове, вълните тук са ужасяващи! Те не биха могли да се опишат. Тук можете да видите 30 метрови вълни, които се разбиват в кораловите рифове не далеч от брега. Мястото е подходящо само за опитни сърфисти, защото ако не сте сигурни в своите възможности тези вълни със своята мощ биха могли да са смъртоносни.

hawaii beachНай-известни от Хавайските острови са Мауи, Оахо и Хавай. Общото между островите в архипелага е основно гъстата джунгла, която ги покрива. Отличителната черта на островите е планинския релеф. Високите планини се извисяват вертикално. Склоновете са много стръмни. По склоновете се спускат призрачно красивите силуети на многобройните водопади. Падащите води се губят в непроходимата джунгла. Някои от върховете на островите са толкова високи, че вечно са покрити със сняг.

Най-населен остров е Оахо. Тук се намира hawaii surfingстолицата на щата Хавай – Хонолулу. Това е един модерен град, дом на огромно разнообразие от националности. Това е най-важния град на архипелага. Подобно на другите острови, Оахо също е вулканичен. Вулканът обаче днес вече не е активен. За неговото минало напомня само калдерата на вулкана, наречена Diamond Head (Диамантената глава). Тя е живописно разположена на югоизточната част на острова. В подножието на угасналия вулкан се намира Хонолулу. Тук, освен столицата и Диамантената глава, бихте могли да видите основната забележителност на Хавай – световно известния плаж Уайкики. hawaii landscapeЗащитен е от поривистите (но не студени) северни ветрове през зимата чрез планините, разположени в централната част на острова. Уайкики се намира в южната част на острова. Кораловите рифове защитават брега от големи океански вълни. Водите са винаги спокойни и прозрачни. Плажа е заобиколен от палмови дървета и зеленина. Зад зеленината ще откриете луксозни хотели и ресторанти.

Мауи е може би най-красивия остров на архипелага. Високи планини, дълбоки и зелени канйони, високи водопади, невероятни бели и черни плажове, пълни с живот джунгли – това е невероятната красота на Мауи. Твърдението, че Мауи е най-красивия остров на архипелага honolulu waikiki hawaiiможе да се потвърди от факта, че той е най-посещаван от Хавайските острови. Няма да съжалявате ако посетите историческото селище Леяйна, което е разположено на северозападния бряг. Водите на северозапад, запад, югозапад и юг са плитки и тук ще откриете огромно разнообразие от корали и риби. Острова еhawaii tropical forest известен с невероятно красивите си долини, покрити с гъста растителност. Най-големия град на Мауи е Уайлуку. Има население около 20 000 жители. Разположен е на северния бряг на Мауи. През зимата температурите са 24 – 25 °C, но силните северни ветрове са обичайно явление. Тези ветрове са причина за огромните океански вълни на северния бряг. Гледката е впечатляваща! 30 метровите вълни се разбиват, стоварвайки цялата си мощ и могат да размажат всеки, който не е преценил правилно способностите си. Ако посетите Мауи, трябва да видите национален парк Халеакала. Кратера на вулкана Халеакала е 800м дълбок и 34км широк. Обикновенно е покрит с облаци заради голямата си височина (3055м).

Най-голям е остров Хавай (Big Island). Той носи същото име както и архипелага. Освен най-големия, Хавай е и tropical forest and agricultureнай-високия от островите. Най-високата точка е вулкана Мауна Кеа – 4205м.Вулкана отдавна е напълно угаснал. На този остров се намира и най-големия активен вулкан на планетата. Нарича се Мауна Лоа. Освен Мауна tropical-rainforest-hawaiiКеа и Мауна Лоа, тук е разположен и най-активния вулкан на планетата – Килауеа. Височината му е 1598м.

Икономиката на архипелага се основава на туризма и селското стопанство. Ананас, кафе и захарна тръстика са основните селскостопански култури, които местните фермери отглеждат. Всяка година 7,7 милиона туристи посещават този райски красив архипелаг и превръщат мечтите си в реалност. За никого не е тайна, че местните пейзажи и плажове са сред най-красивите в света. Местния климат е лесно поносим. На върха на покритата със сняг Мауна Кеа е построена обсерватория. Там се намира Кек – един от най-мощните телескопи на света.