Бел Еър – туристически пътеводител

bel air californiaБел Еър е едно от най-луксозните, спокойни и сигурни места за живеене не само в САЩ, но и в света. Намира се в северозападната част на Лос Анджелис в Южна Калифорния. Представлява изискан жилищен комплекс, разположен на 230 метра надморска височина в хълмиста местност в подножието на планината Санта Моника. Бел Еър е дом на приблизително 8000 души, търсещи уединение не далеч от един от най-динамичните градове в Северна Америка. Тук живеят редица знаменитости, както и важни личности от света на бизнеса и политиката. Най-известният и влиятелен човек, който някога е живял в Бел Еър е американският президент Роналд Рейгън, който се заселил тук заедно със своята съпруга през 1989 година. Той живял тук до смърта си през 2004 година. Бел Еър се свързва с имена-икони на знаменитости като Клинт Истууд, Заза Габор, Том Джонс или Ракел Уелч.

Бел Еър представлява един отделен свят, напълно различен от натоварения и напрегнат Лос Анджелис. Това е гориста местност, насред която се издигат най-луксозните и привлекателни имения, които човек може да си представи. Някои от къщите в района са нови и ултра модерни със съвременен дизайн и панорамни прозорци, други са изградени от камък и наподобяват английски дворци, трети напомнят за средиземноморската провинция, а четвърти са издържани изцяло в старинен и някак аристократичен колониален стил. Всички притежават разкошни градини и големи плувни басейни, а в по-големите от тях има частни тенис кортове, алеи за разходка или дори малки езера. Тесните улиците на Бел Еър криволичат между просторните имоти, а растителността е толкова гъста, че на места дърветата буквално се сключват над пътя, оформяйки същински тунел от зеленина.

bel air gateЗа много туристи обаче посещението на Бел Еър е малко разочароващо. Условията за разходка тук не са много добри защото няма никакви тротоари, а разкошните имения за милиони долари са скрити зад високи огради и много гъста зеленина за да останат далеч от погледите на любопитните посетители. Истината е, че дори и да се разходите из квартала вероятността да срещнете известна личност почти не съществува. Това което най-много можете да видите са огромните порти, водещи към някое от онези прекрасни имения и нищо повече. Вероятно най-популярното място в Бел Еър е Кънтри клубът основан през 1927 година от Алфонсо Бел, известен като създател на някои от най-скъпите и шикозни жилищни райони в Калифорния, включително самия Бел Еър. Кънтри клубът е място, където разпуска каймакът на обществото, наслаждавайки се на едно от най-добрите голф игрища в Калифорния.

Бел Еър се радва на мек и приятен средиземноморски климат. Лятото е топло и сухо с температури около 27°C, а зимата е мека и приятна. Дори и през януари термометрите показват най-често около 18 – 20°C. Снеговалежи не са напълно невъзможни, но са все пак изключително рядко явление. Тук слънцето се усмихва почти всеки ден, а валежите са по-скоро изненадващи. В Бел Еър рядко се случват повече от 4-5 дъждовни дни месечно и обикновено това става през месеците от декември до март. За лятото са характерни продължителни засушавания. През периода юни – август най-често не падат никакви дъждове.