Малибу, Лос Анджелис

malibu californiaСгушен между планината Санта Моника и крайбрежието на Тихия океан, Малибу е малък град с население от около 13 000 души. Често го описват като едно от най-луксозните и привлекателни предградия на втория по големина американски мегаполис, Лос Анджелис. Малибу представлява тясна и доста издължена ивица, обградена от стръмни планински склонове. Градът-квартал е известен с луксозните си крайбрежни имоти, които познаваме от не един американски филм. Култови сериали като „Спасители на плажа”, а по-късно и „Двама мъже и половина” успешно отразяват част от блясъка на града. Може би най-емблематични за Малибу са крайбрежните къщи, разположени върху високи колони на самия плаж.

Какво да видим докато сме в Малибу? Една от най-големите забележителности на града е кеят на Малибу. Конструкцията, която ни е доста добре позната от телевизията е един от символите на калифорнийското крайбрежие. Той е построен през 1906 година и вече над един век посреща хиляди туристи и местни жители. Ако сте почитатели на изкуството не пропускайте музеят Пол Гети, където ще откриете някои много ценни произведения на изкуството. В Малибу луксът е навсякъде. По-голямата част от града е заета от разкошни имения и крайбрежни вили, които радват окото не само на техните собственици, но и на техните минувачи. Малибу е място където притежават имоти редица американски знаменитостите.

malibu at sunsetПрирода. Малибу е добре познат с разкошните си плажове, най-известни от които са Топанга Бийч и Зума Бийч. Живописното крайбрежие е спечелило на Малибу славата на Американската ривиера. Плажовете са наистина изключително красиви и обширни. Покрити са с фин златист, бежов и дори светло кафеникав пясък. В резултат на студеното Калифорнийско течение, което преминава покрай брега, морските води са прохладни, а температурата им варира между 13 и 19°C през цялата година. Бреговете на места са стръмни, което им придава средиземноморски облик. В района на града вирее типична сухолюбива средиземноморска растителност, представена най-вече от кактуси, сухи храсти и високи палмови дървета. Особеностите на релефа са основната причина, поради която Малибу расте на дължина край брега. На места между планинските склонове и плажа разстоянието е толкова малко, че позволява построяването единствено на един ред къщи. Животинският свят в околностите на града е представен основно от гризачи, птици, гущери, жаби и змии, някои от които са силно отровни!

Климат. Малибу има субтропичен средиземноморски климат и се радва на средно около 281 дни слънчево и безоблачно време в годината. Летата са слънчеви и топли с оскъдни валежи и температури около 27 – 28°C. Въпреки това в Малибу са възможни и жеги от над 40 градуса. Това е рядкост, но вероятността да се случи е най-голяма през втората по-топла половина от лятото. Зимните месеци също са приятни. Нормално, в Малибу времето е най-студено през декември и януари с дневни температури около 18°C. Обикновено почти цялото годишно количество валежи пада през зимния период между ноември и март, като най-дъждовно е времето през февруари. В много редки случаи от към Тихия океан нахлуват силни тропически бури, но това за щастие е изключително рядко явление. Снеговалеж в Малибу не е напълно невъзможен, но е нещо, което се случва веднъж на няколко десетилетия.

malibu beachТранспорт. Малибу се намира непосредствено до Лос Анджелис. Разстоянието до големия град е приблизително 24 километра. По цялата дължина на Малибу преминава магистралата Пасифик Коуст Хайуей, която осигурява много бърз и лесен достъп до Лос Анджелис и неговото международно летище. Тъй като се счита, че ЛА е градът с най-голяма площ в света, най-удобният и подходящ начин за пътуване из този необятен мегаполис е като наемете собствен автомобил. Имайте предвид също, че самият град – предградие Малибу се простира на повече от 30 км по тихоокеанското крайбрежие, така че вървейки пеш, логично, няма да стигнете много далеч. Разбира се, ЛА може да се похвали с много добра автобусна мрежа, но когато става въпрос за толкова големи разстояния винаги е добре да имате под ръка собствен автомобил.

Кога да посетим Малибу? Малибу е целогодишно атрактивна туристическа дестинация. Въпреки това през месеците май, юни, октомври и ноември температурите са най-приятни и достигат до около 23 – 24°C през деня. Юли, август и септември са по-горещи, а през зимата може да захладнее.

Какви дрехи да си носим? Подготовката на куфара е много важен момент, когато се приготвяте за пътуване в Малибу. Причината е, че дните почти винаги са приятни и слънчеви, дори и през зимата, но нощите са студени. Обикновено нощните температури в Малибу са между 8 и 16 градуса, а за тези температури очевидно е необходимо по-топло облекло. По тази причина е най-добре да съчетаете лятно облекло с по-топли дрехи като пуловер и яке, което ще ви бъде от полза през нощта. Не забравяйте слънцезащитния крем. В Малибу ежедневието минава основно около брега, така че е добре старателно да предпазвате кожата си от слънчеви изгаряния без значение от сезона.Сънчевите очила също не са лукс, ами необходимост.