Санта Моника – туристически пътеводител

santa monica palm treesСанта Моника е атрактивен курортен град в състава на Лос Анджелис. Намира се в северозападната част на ЛА и е разположен на самия бряг на Тихия океан, простирайки се на близо 4,4 километра по крайбрежието между Пасифик Палисайдс на север и Венис на юг. Една от големите забележителности на Санта Моника е крайбрежната алея с многобройните си палми, създаващи слънчева и лятна атмосфера. Подобно на Малибу, Санта Моника си има свой собствен кей, който вече в продължение на един век привлича многобройни посетители и често се оказва средище на различни събития от социалния и обществен живот на града, в това число награждавания, представления и други. Това място е концентрирало на куп по-голямата част от атракциите и възможностите за развлечение в крайбрежния град. Санта Моника е вълнуваща дестинация за любителите на забавленията. Крайбрежната алея привлича велосипедисти, любители на джогинга, ролерите или просто хора, които искат да се разходят по залез край брега. Това е едно от местата, които имт най-голям принос в създаването и развитието на съвременната фитнес култура. Санта Моника предлага много големи възможности за развлечение за всички, които искат да посетят някой интересен музей или арт галерия, както и да видят някои от местните скулптури и произведения на изкуството под открито небе.

Население. Със своето население от почти 90 000 жители Санта Моника е едно от най-големите предградия на американския метрополис. Тук можете да срещнете хора от всички раси и религии, носещи най-различен дух и култура. Около 1/3 от цялото население на града се състои от млади хора в работоспособна възраст между 25 и 44 години, което се вижда с просто око веднага щом се разходите из улиците на Санта Моника. Около 2/3 от жителите на града са бели, а на второ място с около 13,1% са от латиноамерикански произход. На трето място като брой от общото население са афроамериканците, които съставляват около 9,1%.

santa monica beachИкономика. Санта Монка е известна като предградие с добро име, където жителите имат жизнен стандарт около или по-висок от средния. Икономиката на града е почти изключително свързана със сектора на услугите. Туризъм, финанси, здравеопазване, образование и търгувия играят водеща роля в тази част на Лос Анджелис.

Плажове. Санта Моника притежава великолепна плажна ивица с фин златен пясък. Морската вода рядко е достатъчно спокойна за плуване, но за сметка на това вълните привличат сърфисти от цялата страна и от чужбина. Тъй като градът се намира в най-вътрешната част на залива, морската вода тук обикновено е с около градус – два по-топла в сравнение с повечето части на Лос Анджелис, достигайки 14°C през януари и 20°C през август.

Климат. Санта Моника има топъл и приятен средиземноморски климат. Температурите през годината варират между 18 през декември и януари и 28°C през август. Нощите са студени през зимата (около 9°C) и приятни през лятото (около 18°C). Времето е като цяло сухо с доста оскъдни валежи (около 330 мм годишно) и постоянно слънчево и безоблачно време. Снеговалежите се случват веднъж на много години и обикновено снежната покривка е много нетрайна и тънка. Студеното Калифорнийско течение е основният фактор, който поддържа температурите през годината в много приятни граници.

Кога да посетим Санта Моника? Въпреки че Санта Моника се радва на приятно време през цялата година, най-добри условия за туризъм има през пролетните и есенни месеци. Май, юни, октомври и ноември предлагат изобилие от слънчева светлина, безоблачно време и приятни температури от около 24°C.

santa monica pierКакви дрехи да си носим? Когато говорят за своя град, местните жители обичат да казват, че тук има по-голяма разлика в денонощната температура, отколкото през годината. Това разбира се е малко преувеличено, но в известна степен дава представа за това от какви дрехи се нуждаете. Лятното облекло в Санта Моника е целогодишно необходимо, но през зимните месеци трябва да имате под ръка и топъл пуловер в комбинация с яке. Времето през годината е като цяло много приятно, но същевременно е и доста променливо. Понякога може да стане наистина доста студено и тогава ще се радвате, че разполагате с топла връхна дреха. Носете си слънчеви очила, слънцезащитен крем и бански, особено ако има плувен басейн в близост.