Кейп Код

cape cod united statesКейп Код е полуостров с формата на буквата „Г”, който се намира в щата Масачузетс, САЩ, на около 70 километра южно от големия американски град Бостън. Разположен е на брега на Атлантическия океан и е вдаден на приблизително 50 километра навътре в морето. Полуостровът оформя закътан залив, а заради специфичната си форма се явява мощна бариера срещу големте вълни, идващи от към Атлантика. Кейп Код е едно живо доказателство, че красиви и атрактивни крайбрежия има и в американския североизток и не е необходимо човек да ходи в Калифорния или Флорида за да прекара една страхотна лятна ваканция.

Кейп Код разполага с красиви плажове с много фин и светъл пясък. На места са се оформили красиви пясъчни дюни, покрити със златисти изсъхнали под лятното слънце тревисти растения. Селищата на полуострова са много спокойни, приятни и покрити с гъста зеленина, а дървените къщи носят духа на далечна Великобритания. През юли и август плажовете са превъзходно място за къпане и събиране на слънчеви лъчи. Температурите през двата летни месеца са перфектни – около 23 – 24°С, а плитките води на залива бързо се затоплят. Много американци всъщност не живеят тук, ами просто притежават лятна вила light house hyannis cape codкрай брега на морето. Действително, има нещо аристократично в това да притежаваш една от онези бели дървени къщички с перфектна градина, разположени на самия морски бряг.

Голяма част от полуостров Кейп Код представлява защитена територия. По тази причина трябва да добавим, че бреговата линия далеч не е единственото, което си заслужава да се види. Вътрешността на полуострова е покрита с гори, блата, езерца, малки рекички и обширни ливади. Всичко това превръща Кейп Код в сбъдната мечта за всеки, който търси спокойствие и уединение сред красотата на природата.

Една от най-големите забележителности на Кейп Код са неговите фарове. Те са многобройни и ще ги откриете по цялото протежение на полуострова. Това не е изненада, защото извън слънчевия и приятен летен сезон мъгливите дни не са малко. Предлагат се многобройни екскурзии, които следват пътя на фаровете и разказват факти за тях и тяхната история. Най-старият от тях е Хайлънд Лайт в малкото градче Труро. Разположен е на североизточния бряг на полуострова от към открития океан. Построен е през далечната 1797 година и реконструиран през 1857 година. Това е много стара структура, особено като имаме предвид, че Съединените щати са млада нация.

Ако посетите полуостров Кейп Код не пропускайте да си направите една екскурзия до близкия остров Марта’с Винярд – знаменитото място, на което се развива действието на един от най-известните американски филми – „Челюсти”. Именно тук огромната бяла акула тормози местните жители и „бойкотира” краткия, но динамичен туристически сезон. Стига се до ситуация, в която полицейски началник, учен и ловец на акули излизат заедно в открито море, преследвайки свирепия хищник. Действителността обаче е малко по-различна. В района наистина понякога се появяват големи бели акули, но това далеч не се случва всеки ден и когато бъде забелязано присъствие на някоя от едрите хищни риби плажовете обикновено се затварят.

rock harbour cape codКейп Код може да бъде посетен и извън сезона, но тогава ще пропуснете възможността да видите този прекрасен полуостров в най-добрата му светлина. Зимата тук е мрачна и студена, а температурите не надвишават 2 – 3°С. За сметка на това много често падат под нулата, а поледиците и обилните снеговалежи са обичайна гледка. Пролетта и есента също си имат своите предимства. През пролетта полуостровът е очарователен. Всичко се събужда за живот, а птичките започват да пеят неуморно своите любовни песни. И есента си има своите прелести. През този сезон пейзажите преливат в огнено-червени нюанси, а природата се приготвя за зимен сън.

Пристигайки тук най-вероятно ще искате да консумирате предимно местна кухня. Ние ви препоръчваме да се насладите на огромното разнообразие от риба и морски дарове, защото това тук е начин на живот. В почти всяко ресторантче в района ще можете да похапнете вкусна печена риба с пресни зеленчуци при това на добра цена.