Сан Диего, Калифорния

san diego night skylineРазположен в най-южните части на американския щат Калифорния, Сан Диего е един от най-обичаните градове не само в САЩ, но и в света. Със своето население от „само“ 2,5 милиона жители, Сан Диего е много различен от своя задъхан и прашен „съсед“ Лос Анджелис, макар голямата географска близост между тях. За милиони американци да живеят в Сан Диего е мечтата на техния живот, защото това е един от малкото градове в света, където все още има жилищни квартали, в които хората живеят толкова спокоен живот, че дори не заключват входните си врати.

Стил на живот. Това е онази Америка, която познаваме от филмите. Улиците са широки и чисти, все едно по тях още не са минавали никакви автомобили. От двете страни на пътя има дървета и алеи за пешеходци и велосипедисти. Къщите са големи и много красиви. Задължително приличат на чисто нови. Американските закони са много строги и тук всеки е задължен да поддържа своята собственост в безупречно състояние. city park of san diegoЛивадите са окосени и изомрудено зелени. Тук много се държи на красотата и на перфектния външен вид на жилищните квартали. Почти всички къщи имат в задните си дворове големи плувни басейни, чиито лазурни води трепкат под яркото калифорнийско слънце. Това са същите онези квартали, където сутрин вестникарче ти носи вестника, а училищен автобус взима и оставя детето ти точно пред входната врата на дома ти. Това е онази Америка, в която баровци и бизнесмени, печелещи стотици хиляди долари, а понякога и милиони годишно тичат coronado bridge san diego californiaпо къси шорти по улиците и изобщо не им пука дали някой ги гледа. Това е Америка, в която младежите карат сърф през уикенда или играят волейбол на някои от най-красивите плажове в света. В Сан Диего наистина животът е като в накакъв филм.

Географско положение. Сан Диего се намира непосредствено до границата с Мексико на 32° северна географска ширина. На запад от него е Тихия океан, а на изток има планини. На север предградията и малките окръжни градчета почти го свързват с Лос Анджелис. На юг се намира мексиканския град Тихуана. Местният граничен пункт се смята за най-натоварения в света. От тук Тихуана е само на една ръка разстояние, но всъщност разликата е неописуема. Тук се срещат два напълно различни свята. На места между къщите в Сан Диего и къщите в coronado san diego CAТихуана има само около 300 метра. Зоната е много строго охранявана, защото има множество опити от мексиканци с нисък стандарт на живот да преминат нелегално границата със САЩ, търсейки по-добър живот и работа.

Климат. Сан Диего е слънчев и топъл град. Той попада в субтропичния климатичен пояс. Това е едно от малкото места по света, които имат типичен средиземноморски климат. Времето в Сан Диего много прилича на това в Малага и Кипър например с тази разлика, че тук лятото е малко по-хладно, а зимата малко по-мека, но различията в температурата все пак са незначителни. Летата са много дълги и горещи, предимно сухи, няма ясно изразени пролет и есен. От лято времето направо прелива в зима. Зимата е много кратка и мека. Обикновено основната част от валежите пада през зимните месеци. Температурите в Сан Диего coronado san diegoварират от 18-19 градуса през януари до 26 градуса през август. Летния сезон продължава от март до ноември, когато плажовете са пълни с жители и гости на града. В действителност тук истинска зима обаче няма. От декември до февруари дните са много приятни, слънчеви и топли с температури около 18-19°C през деня, но много често стигат и до 24-25°C. От декември до март нощите са по-хладни с преобладаващи температури между 9 и 11°C. Дори и през зимата понякога по плажовете се излежават хора, които правят слънчеви бани под яркото калифорнийско слънце. Подобно на Средиземноморието, тук също максималните температури са през август и септември, когато океанските води се нагреят достатъчно. Въпреки, че в тази част от годината средните дневни температури са около 24-26°C, не рядко термометрите показват повече от 40°C, особено в районите, които са по-отдалечени от океанския бряг. Сравнително студените океански течения, които преминават около бреговете на Калифорния имат много силно отражение върху местния iguana in san diego zooклимат. По-хладни океански води означават по-сух климат и по-малко валежи. Това от своя страна води до повече слънчеви дни през годината. Валежите в Сан Диего наистина са доста под средното ниво. Тук климатът е по-скоро засушлив. От ноември до март все пак времето е малко по-влажно. Максимумът на валежите е през март, когато достигат до 40 – 50 мм. Тогава има и най-брой дни с валежи – около 4-5. Големият брой слънчеви дни през годината позволяват на домакинствата в Сан Диего да добиват голяма част от своята електроенергия от собствени слънчеви панели, които най-често монтират по покривите на къщите си.

Природата на Сан Диего и неговите околности е типично средиземноморска. Преобладават вечнозелени сухолюбиви растителни видове. Палмите са много често срещани – кралска палма, финикова палма и други. На този климат идеално виреят цитрусови растения и маслини. Добре виреят също така и иглолистните растения. Сан Диего разполага с великолепни плажове. Някои от тях са сред най-красивите не само в Америка, но и на континента. Мишън бийч и Ла La Jola beach before sunsetЙола са само част от тях. Златният пясък и слънчевото време привличат милиони посетители годишно. Тъй като тук няма коралови рифове, които да разбиват океанските вълни, много чести когато духат подходящи ветрове условията стават страхотни за каране на сърф. Обикновено по-подходяща за сърф е зимата, когато има повече дни с големи вълни. Като цяло бреговата линия на Сан Диего е слабо разчленена с изключение на един доста голям полуостров наречен Коронадо. На изток от Сан Диего в планинските райони природата е полупустинна. Растителността е доста рядка и сухолюбива. Виреят основно някои видове непретенциозни храсти. Земята в повечето случаи е жълто-кафеникава и песъчлива. Най-често срещаните животински видове са змии, скорпиони, гущери и други.

Релеф. Сан Диего се намира в тясна крайбрежна низина, заключена между Тихия океан и Кордилерите. Като цяло градът има надморска височина по-малка от 200 метра. Сан Диего се намира на чувствително и деликатно място. Тук panda in the zoo of san diegoтихоокеанската плоча се подпъхва под континенталната плоча на Северна Америка и по този начин се формира планинския релеф на изток от града. По тази причина тук има висока сеизмична активност. Някои от земетресенията са много силни, но за щастие тук сградите се строят много устойчиви и трудно могат да се повлияят дори и от по-силни трусове.

Икономика. Сан Диего е един от най-богатите и развити градове в Калифорния, а Калифорния от своя страна е най-богатият щат на САЩ. Тук се развиват множество наукоемки отрасли. Много важно за местната икономика е развитието и изучаването на биотехнологиите. Образованието и здравеопазването са на изключително високо ниво. В Сан Диего ще откриете един от най-добрите университети в Америка – Калифорнийския университет. Специално място заема мощната туристическа индустрия, която е сред водещите източници на доходи за града. Целогодишно топлия и слънчев san diego USклимат, прекрасните плажове, отличната инфраструктура, огромната популярност на града от холивудските филми, както и безбройните забележителности на Сан Диего са го превърнали в един от главните центрове на туристическата индустрия в страната. Много важни за икономиката на Сан Диего са също и множеството военни бази на града.

Население. Населението на градската агломерация на Сан Диего е много по-скромно от това на метрополиса – гигант Лос Анджелис. За разлика от огромния ЛА, в Сан Диего живеят „само“ 2,5 милиона жители. Както на всички други американски градове, местното население е също много космополитно и разнообразно. В повечето градове в САЩ има една или друга етническа група, която превъзхожда по брой останалите. В Сан Диего това са жителите от латиноамерикански произход. Тук испанският език почти е догонил по значимост английския. Много от жителите на града са преселници от Мексико, които са се установили тук от една страна за да са по-близо до родната си страна, тъй като имат близки там и им се налага много често да пътуват. От друга страна тук има много големи възможности за работа, особено в туристическата индустрия и често се налага внос на работна ръка от чужбина.san diego beach california united states of america

Забележителности на Сан Диего

  1. Коронадо е една от най-интересните забележителности на Сан Диего. Представлява полуостров, който се простира в посока от юг на север успоредно на брега. Този полуостров образува своеобразна лагуна между себе си и континента. Тази лагуна е идеалното естествено пристанище, тъй като има удобен вход от към океана и предпазва акостиралите плавателни съдове от големи океански вълни при лошо време. На Коронадо се намира основната туристическа зона на града. Разполага с прекрасни плажове, много зеленина, изключителни хотели, san diego parkотлично голф игрище и невероятна гледка към небостъргачите на Сан Диего. До самия полуостров се стига по 3,4 километров мост, наречен Коронадо бридж. Той се издига импозантно на 61 метра над лагуната. Гледката, която се разкрива от него към града е невероятно красива.
  2. Морски свят е магнит за туристите. Намира се в северните части на Сан Диего, недалеч от брега на Мишън бийч. Тук е едно от най-добрите места в света, където можете да видите косатки, изпълняващи най-различни сложни нимера. Непосредствено до Морски свят има яхтено пристанище. Цялата зона е един морски туристически атракцион.
  3. Паркът Балбоа е чудесно място за прекарване на свободното време. От север на юг се простира на повече от два километра. Тук е идеалното място за разходка, спортуване или пикник. Част от Балбоа парк е зает от световноизвестната зоологическа градина на Сан Диего. В Балбоа ще се насладите на прохладната сянка на san diego sky lineогромно разнообразие от субтропични и тропични растителни видов.
  4. Зоологическата градина на Сан Диего се намира на североизток от така наречения даунтаун (или градския център). Тук над 4000 животински вида живеят в условия максимално близки до естествените, а за тях се полагат специални грижи. Това е прекрасно място, където човек да намери спокойствие и прохлада сред гъстата зеленина на парка в калифорнийската лятна жега. Тук трябва да споменем, че това е един от най-големите и атрактивни зоопаркове в целия свят.
  5. Плажове. Сред основните атракции на Сан Диего са неговите прекрасни плажове. Мишън бийч, Ла Йола, Империал бийч и други могат направо да ви спрат дъха със своето излъчване за необятност. Най-красиви са плажовете на Сан Диего при залез слънце. По това време тук прииждат най-различни хора от целия град за да се насладят на прекрасната гледка. Някои карат сърф, други яздят, трети използват този south park of san diegoмомент за занимания с йога. Всеки намира своя начин да се наслади на красивите калифорнийски залези.
  6. Старият град. На любителите на историята и културата може би най-много ще им допадне посещение на щатския исторически парк „Стария град“ на Сан Диего. Тук атмосферата е изключително автентична. Сградите изглеждат по начина, по който са изглеждали при пристигането на първите заселници по тези места. За да бъде обстановката по-истинска, типично по американски тук по улиците се разхождат актьори преоблечени като първите мисионери по тези земи. Актьорите дори се занимават с някои типични за онези времена дейности и ако се потопите изцяло има голяма вероятност да забравите, че сте в Сан Диего през 21-ви век.
  7. Защитени територии. Сан Диего и неговите околности разполагат с множество защитени територии. Най-близо sunset san diego californiaнамиращата се до центъра на Сан Диего защиитена зона e Националния резерват на Сан Диего, заемащ най-южните части от лагуната, формирана между полуостров Коронадо и континента. Друг резерват има малко по-наюг непосредствено до самата граница. Това е Национален резерват „Мочурището Тихуана“. Намира се при устието на река Тихуана, там където реката пресича Империал бийч и се влива в Тихия океан. На изток в планините се намира и доста по-големния Национален резерват „Сан Диего“.

Най-доброто време за туризъм в Сан Диего. Времето в Сан Диего е прекрасно за туризъм през цялата година. И все пак ако искате хубавото време да ви е гарантирано напълно по-добре ще бъде да посетите града в периода март – ноември. Същото се отнася и ако искате да отидете в Сан Диего заради прекрасните плажове. Декември, януари и февруари са по-подходящи за разходки, тъй като тогава не е чак толкова горещо и можете да the border between san diego california and tijuana mexicoобикаляте по-дълго без да се изморите от жегата. Ако сте решили да пътувате до Сан Диего е добре да си носите тънки летни и пролетни дрехи, без значение по кое време на годината отивате. Задължително обаче си носете и някои по-топли връхни дрехи, тъй като нощите понякога могат да са доста хладни дори и през лятото. Добре е в багажа си да сложите и отворени и затворени обувки. Понякога дори и през януари е приятно да се ходи с чехли, а друх път заради сухия въздух дори и летните вечери могат да са доста хладни.