Венецуела

caracas venezuela south americaВенецуела е развиваща се страна с добро качество на живота. Икономическият си подем страната дължи на огромните запаси от петрол. По света страната е известна с много неща, например с красивите си жени, сериалите, разкошните плажове на островите в Карибско море, най-високия водопад в света – Анхел, както и с управлението на държавния глава Уго Чавес. От не отдавна страната има ново име – Боливарска република Венецуела.

Географско положение. Венецуела се намира в най-северните части на континента Южна Америка. Разположена е в caracas skyscrapers venezuelaсеверното полукълбо, между 0 и 12° северна географска ширина, но въпреки това екваторът не я пресича ами преминава в близост до границата, но на територията на Бразилия. Венецуела, подобно на всяка друга страна в Южна Америка се намира изцяло в западното полукълбо на координати от 59 до 73° западна географска дължина. Граничи с три държави – Колумбия (на запад и югозапад), Бразилия (на юг и югоизток) и Гаяна (на изток). На север Венеуела има широк излаз на Карибско море, където притежва повече от 70 малки по площ острови.

Релеф. Венецуела е страна с много разнообразен релеф. Редуват се високи планини, плата, каньони, равнини и низини. В северозападната част на страната се намират последните разклонения на Андите. Именно тук е разположен най-високия връх във Венецуела. Нарича се Боливар и се издига на височина 5007 метра над морското равнище.Преди да изчезнат напълно, Андите все повече се стеснятат и губят от височината си простирайки се около брега на Карибско море. В югоизточните части на страната се намира Гианската планинска земя, чиито най-висок връх Треман Тепуи е висок 3000 метра. Сред този планински масив са се формирали величествени каньони. В най-южните си части Венецуела има равнинен релеф, тъй като представляват част от Амазонската низина. Бреговата линия на страната е сравнително разчленена.

angel waterfall venezuela this is the highest waterfall in the worldКлимат. Венецуела попада в субекваториалния и в екваториалния климатичен пояс и може да се каже, че страната има много горещ климат с обилни валежи, които в екваториалния пояс са целогодишни, а в субекваториалния – сезонни. Значителна част от страната обаче има планински климат, защото се намира на много голяма надморска височина. Субекваториалният климатичен пояс обхваща равнините около езерото Маракайбо и Лянос в северната част на страната. Тук има два сезона – сух зимен и дъждовен летен. Дневните температури в Маракайбо например са около 32°C през януари, когато е най-студения месец и 34°C през юли, когато е най-топло. Въпреки постоянните температури обаче, условията са доста различни. Докато от април до ноември падат почти ежедневни проливни дъждове, то останалата част от годината е доста по-суха и по-лесно поносима. Маракайбо обаче е облагодетелстван от близостта на Карибско море. Във вътрешността на страната умекотяващото действие на Карибско море се усеща доста по-слабо, защото последните склонове на Андите преграждат по-влажните океански въздушни маси, което е причина за по-оскъдни валежи в Лянос (саваната на Венецуела). Освен това отдалечеността на морето прави температурите дори още по-високи. На юг от Гианската планинска земя климатът е екваториален. Температурите през цялата година са високи около и над 30°C, но тук за разлика от останалите части на страната няма сух сезон. Разбира се, и тук валежите варират през различните месеци, но като цяло са обилни през цялата година. Най-приятен във Венецуела е вероятно климата на столицата Каракас. Тя се намира на същата географска ширина като Маракайбо, но за разлика от него не е на морското равнище ами на повече от 1000 метра надморска височина. Тук климатичните условия са прекрасни през цялата година, като температурите варират от 24°C през януари до 27°C през месеците април, май и септември. От януари до май валежите в Каракас варират от 20 до 40 мм, тоест напълно умерени и в нормата, но през втората половина на годината достигат до 60 – 70мм на месец, тоест стават доста по-обилни.paradise lagoon in los roques

Природа. Венецуела е една от най-красивите страни на континента. Природата и е удивителна и се опазва с помощта на 40 национални парка. Разнообразието е огромно. Тук ще откриете високи планини от планинската верига на Андите. Почти половината от територията и е заета от савана с тревиста растителност и редки гори. Заради равнинния релеф през дъждовния сезон се създават условия за заблатяване, особено около реките. Обширната равнина Лянос е олицетворението на венецуелска савана. Най-южните части от страната са заети от гъсти и непроходими екваториални гори, които са част от Амазония. Планините също заемат голяма част от територията на Венецуела. Гианската планинска земя е изключително живописна. Тук плосковърхи планини се редуват със смразяващи клисури и каньони. Някъде там долу всичко е покрито с гъста джунгла, а стоейки над която и да е от многобройните клисури ще видите как облаците се движат, но не на небето, ами долу под краката ви. В една от тези клисури се спуска най-величествения водопад на планетата – водопадът Анхел. Със своите 979 метра той няма равен на себе си. Призрачния му силует може да ви вземе дъха. През 1935 година Джими Ейнджъл се натъква на този водопад, докато търси река, за която се твърди, че е много богата на злато. Той случайно paradise beach in venezuelaпопада на това чудо на природата, което е съизмеримо с такива природни феномени като река Амазонка, река Нил, връх Еверест и др. Това е една от най-големите забележителности в страната и на континента. Освен савани, джунгли, планини, каньони и водопади, Венецуела предлага на посетителите и великолепни плажове. Едни от най-красивите плажове на континента се намират именно във Венецуела. На около 123 километра от брега на столицата Каракас се намира архипелагът Лос Рокес, който е едно от най-красивите кътчета на континента. Архипелагът предлага коралови рифове, лазурни океански води, тропическа растителност и спокойствие сред водите на Карибско море. Не случайно Венецуела се смята за една от страните в света с най-красива природа.

Икономика. След като на територията на Венецуела е открит петрол в началото на 20-ти век, икономиката на страната започва да бележи бърз подем и се подрежда сред водещите на континента. Петролът става основна експортна стока и привлича реки от чуждестранна валута. Той се превръща в основа в промишлеността на страната. Венецуела развива силно корабостроене, а района на езерото Маракайбо се превръща в неин основен промишлен център. За разлика от промишлеността, селското стопанство е сравнително доста слабо развито. Преобладава животновъдството. Отглежда се основно едър рогат добитък. От растениевъдството се отглеждат съвсем стандартни за Латинска Америка култури като например кафе, банани и захарна тръстика, но полученбата продукция има слобо значение за икономиката на страната. От сектора на услугите трябва да се спомене доброто развитие на туризма. street vew of  caracasКрасивите плажове и прекрасна природа са от решаващо значение за този сектор на икономиката. Официалната валута на Венецуела е боливар.

Население и селища. Венецуела е испаноговоряща страна с население от 25 800 000 души. Жители и са колоритна смесица между местните племена кариби и араваки с емигранти от Испания и тъмнокожи заселници от Африка, доведени тук по принуда. В края на краищата се е формирала една нация, известна с красивите си хора. Предполага се, че венецуелките са най-красивите жени в света. Истината е, че вървейки по улиците на големите градове, човек вижда много повече красота, отколкото където и да било на друго място по света. Населението на Венецуела е концентрирано в северните крайбрежни части на страната. Тук се намират и повечето големи градове като Каракас (5 150 000 жители), Маракайбо (4 600 000 жители), Валенсия (1,5 милиона), Сиудад Гуаяна (900 000 жители)и др.

the coast of venezuela– Особено впечатляваща е агломерацията на столицата Каракас. Макар, че градът се намира на по-малко от 12 км от брега на Карибско море, централните му части имат надморска височина от над 1000 метра. Каракас е разположен сред планини, покрити с гъста растителност и това го прави много живописен. Градският силует по много умел начин се слива и хармонизира с дивата природа на Южна Америка. Съчетанието модерен град и красива природа е запазената марка на страните от тази част на света (да не забравяме за Рио де Жанейро). Каракас е най-важният административен център на Венецуела. От тук се управлява политическия живот на страната. Както всеки голям град и Каракас също има своите небостъргачи в централните части на града.

– Маракайбо е втората по големина и значимост градска агломерация във Венецуела. Има население от 4 600 000 жители. Разположен е от двете страни на плиткия канал, който свързва езерото Маракайбо с Карибско море. Това езеро еsubequatorial landscape on the caribbean coast of venezuela един от символите на града. То е най-голямото в Южна Америка. Има важни транспортни функции, тъй като дълбочината му, която на места достига 60 метра е напълно достатъчна за да позволи плаването и на по-големи водни превозни средства. Там, където езерото се свързва с морето има мост, който е основната връзка между източната и западната част на латиноамериканския метрополис. Мостът се казва Генерал Рафаел Урданета. Има дължина 8 700 метра и височина 50 метра. Завършен е през 1962г.Тук около и под езерото се намира и най-голямото богатство на Венецуела – основните петролни полета. Маракайбо е град с внушителна архитектура. Неговата икономическа значимост се подразбира от градския силует. В централната част на този метрополис се издигат модерни небостъргачи.

venezuela lush vegetation– С население от 1,5 милиона жители Валенсия е третия по големина град във Венецуела. Намира се на брега на езерото Валенсия. Градът е красив, а местоположението му – живописно. На фона на високите сгради, обагрени в светли тонове се издигат планини, покрити със сухолюбива, субекваториална растителност. Една от големите забележителности на града е Плаза дел Торо, намиращ се в крайните южни части на града. Тук се спазва една стара и традиционна за испаноговорящите страни традиция – борбата с бикове. Това е едно от емблематичните за Валенсия места.

Религия. Основната част от населението на Венецуела са християни-католици. Говорейки за религия трабва да споменем, че местното население е много по-отдадено на вярата си в сравнение с други католически държави, например страните от Западна Европа. Жителите на Венецуела като цяло са много по-стриктни в спазването на религиозните празници и трябва да се отбележи, че тук страдащите от различни форми на невроза и депресия са доста по-малко от тези в развитите страни на ЕС и САЩ. Тук в почти всеки дом ще откриете множество религиозни символи и това ще ви направи впечатление, дори и да не знаете, че венецуелците са силно вярващи хора. Църквите и параклисчетата са многобройни, а всяка туристическаvenezuela south america обиколка трябва да включва посещение поне на една църква или катедрала за да се усети наистина атмосферата на тази екзотична страна.

История. Венецуела е открита от великия мореплавател Христофор Колумб през 1498г. През 1567г е основан град Каракас, който днес е най-значим икономически и културен център, както и столица на Венецуела. Първоначално е колония на Испания, но през 1810г, Симон Боливар извоюва нейната независимост и от тогава Венецуела е свободна страна. В периода 1819 – 1831г Венецуела е част от много голяма по площ държава, наречена Велика Колумбия.

Политика. На 6 декември 1998г, с подкрепата на голяма част от населението на Венецуела идва на власт Уго Рафаел Чавес Фриас. Той има специфични възгледи относно частната собственост и национализацията. Отношенията към него са venezual rezortмного противоречиви. С едни страни той е в много добри отношения, а с други открито заявява своето неодобрение. В самата Венецуела хората също се делят в отношението си към него. За най-бедните слоеве на обществото той е човекът, който ги е спасил от мизерията, давайки им земя и възможности, но от друга страна го ненавиждат хората, които по един или друг начин са ощетени от неговата ексцентрична политика. Една от основните критики към неговото управление е склонността му да взима от богатите за да даде на бедните, защото това преразпределение на блага се приема като нарушаване на правото на всеки човек да притежава неприкосновена частна собственост.

Най-доброто време за почивка във Венециела. Като цяло климатът на Венецуела е топъл и приятен през цялата година. За пчивка в тази страна са най-подходящи зимните месеци януари, февруари и март, тъй като тогава времето е най-прохладно и най-сухо. Във Каракас зимните температури са перфектни – около 24°C през деня. Ако сте запланували почивка във Венецуела ви трябват много тънки и проветриви дрехи, тъй като за туристи от Европа и САЩ субекваториалните жеги не се понасят лесно. По-толи дрехи могат да ви потрябват единствено ако ще пътувате из високите части на планините.