Вирджински острови

virgine islands is one of the most beautiful places on the planetВирджинските острови са милионерски рай. Недокоснатата тропическа природа в съчетание с всички екстри, от които се нуждае съвременния човек са превърнали това място в едно от най-мечтаните кътчета на земята.

Тук действително идват хора с големи финансови възможности, които искат да прекарат зимата на някое топло, слънчево и екзотично място, където животът е все още силно зависим от природата и където в същото време да не липсват лукса и удобствата, които са характерни за съвременния начин на живот.tropical paradise beach virgin islands

Релеф и природна среда. По-голямата част от Вирджинските острови имат вулканичен произход. Това предопределя планинските форми на островите. И все пак върховете не са особено високи. Най-високата точка се издига на по-малко от 530 метра надморска височина. Островите са покрите с разкошни, гъсти тропически джунгли, които са дом на стотици видове редки растения и животни. Островите притежават едни от най-прекрасните плажове на света. Имат бял и фин коралов пясък. Кораловите рифове карат вълните да се разбиват много далеч от брега. Така лагуната около плажовете е винаги спокойна и бистра. Прекрасните коралови tropical caribbean lagoon virgine islandsрифове са една от най-големите атракции на островите. Богатството на подводния живот прави Вирджинските острови едно от най-добрите места за гмуркане.

Географско положение. Вирджинските острови са разположени в Карибско море. Принадлежат към Малките Антили и са част от континента Северна Америка. Разположени са между 17 и 18° северна географска ширина и между 64 и 65° западна географска дължина. Архипелагът има площ от 505кв.км. tropical beach virgine islandsНай-близкият съсед на Вирджинските острови е Пуерто рико. От гледна точка на своята принадлежност, островите се поделят на Британски Вирджински острови и Американски Вирджински острови. Площа на Американските Вирджински острови е 352кв.км., докато тази на Британските Вирджински острови е едва 153кв.км. Макар и по-малки по площ и население, островите, които принадлежат на Великобритания имат по-голяма автономия и имат право на местно самоуправление.

Климат. Вирджинските острови попадат в тропичния климатичен пояс. Лятото продължава целогодишно. Най-студените месеци са януари и февруари, когато средните дневни температури са около 29°C. Най-горещо е през август – около 32°C. Има два сезона сух и дъждовен. Дъждовният продължава от април до ноември и съвпада със сезона на ураганите. Най-сух месец е март, а най-дъждовен – септември. Най-доброто време за посещение на тези райски острови си остава зимното полугодие, когато времето е с по-поносими температури, по-малко валежи и повече слънчеви дни като цяло. Освен, че е по-влажно и горещо, лятото съвпада със сезона на ураганите. Техният максимум е август и септември, когато са най-горещите дни и когато температурата на океанските води е най-висока.

tropical rainforest virgine slandsИкономика. Основа на местната икономика са селското стопанство и туризма. На някои от островите е открит нефт. Тук се отглеждат голямо разнообразие от тропически плодове, като например банани, които са сред най-търсените плодове в света. На Вирджинските острови има плантации за захарна тръстика, развива се животновъдство и риболов. От захарната тръстика се произвеждат такива продукти, като например ром, който по-късно се изнася в цял свят. Като част от Съединените Щати и Великобритания, островите имат висок жизнен стандарт. Основната валута е щатски долар дори и на островите, които са владение на Великобритания.

Население и селища. Американските Вирджински острови са малкопо-големи по територия и население. Общото население на Вирджинските острови е 150 000 души, от които 125 000 живеят на Американските Вирджински острови и 25 000 – на Британските. Трите най-големи града са Шарлот Амали, Фредерикстед, Кристианстед (САЩ) и Роуд virgin islands usтаун (Великобритания).

История. Вирджинските острови били открити от Кристофор Колумб през 1493г. През 1625г., тук пристигнали да живеят първите заселници от Дания и Англия. Островите били използвани като плантация за производство на захарна тръстика. През 1917г Съединените Щати купили островите от Дания за 25 000 000$. Днес Вирджинските острови са едно от най-атрактивните места за туризъм в света.