Западна Сахара

western saharaНа 14 ноември 1975 година Испания се отказва от дотогавашната си колония Западна Сахара. Само няколко месеца по-късно на 27 февруари 1976 година фронта Полисарио основава Сахарска арабска демократична република (САДР). До голяма степен страната по-известна под името Западна Сахара е зависима и се управлява от Мароко. Въпреки дългогодишната си борба и стремеж да получи независимост, Западна Сахара страда заради своя неизяснен статут. Много държави по света са я признали за суверенна и независима страна, но не по-малко са тези, които дори не са разглеждали подобна възможност. Това я поставя в особено положение. Според ООН тя е неавтономна територия.

map western saharaГеографско положение, граници и големина. Западна Сахара е страна в Западна Африка на брега на Атлантическия океан. Разположена е между 21,20 и 27,40° северна ширина и между 8,40 и 17,06° западна дължина. Заема площ от 266 000 кв.км. Граничи с Мароко, Алжир и Мавритания. Отстои на около 100 километра от Канарските острови, които са испанско владение.

Климат. Западна Сахара попада изцяло в тропичния климатичен пояс. Северната тропична окръжност (тропик на рака) пресича южните части на страната. Времето е сухо, горещо и слънчево през цялата година. В крайбрежните райони на Западна Сахара се усеща силното влияние на студеното Канарско течение. То поддържа температурите в приятни граници. В град Дахла например, който се намира на атлантическото крайбрежие температурите варират от около 22-23°C през януари до около 27°C през август. Във вътрешността на страната обаче времето е доста по-екстремно. Дните са много по-горещи, а нощите – студени. Температури над 40 градуса са нещо обичайно. Въпреки постоянно слънчевото време, типично явление по крайбрежието на Западна Сахара са мъглите, идващи от към морето.

Природа. Често описват Западна Сахара като една от най-пустинните страни на планетата и това напълно отговаря на нейните особености. Практически 100% от територията е заета от суха и гореща пясъчна или камениста пустиня. Пейзажът на Западна Сахара е почти напълно лишен от растителност. Тук-там могат да се видят някои видове сухи бодливи храсти, устроени да оцеляват под горещото тропическо слънце без почти никаква влага. Макар че сред пустинята се среща рядко, топлолюбивата финикова палма също е типичен представител на флората в тази част на света.

Релефът на Западна Сахара е равнинно-хълмист. Най-високата точка се издига на височина от 463 метра и е ненаименувана. Крайбрежието на страната е слабо разчленено. На места брегът представлява безкраен пясъчен плаж, а друг път стръмни скали се спускат към Атлантическия океан. В Западна Сахара на практика няма постоянно течащи реки. Малки поточета се формират единствено когато вали дъжд, но това се случва изключително рядко.

stony desert western saharaТъй като условията за живот в Западна Сахара са много сурови, тук оцеляват много малко видове животни. Срещат се основно змии, гущери, скорпиони, устойчиви насекоми и някои видове птици. Въпреки това тук живеят и малък брой бозайници, които са перфектно адаптирани към местните климатични и природни особености. Най-известна е камилата, пословична с ъс своите възможности да издържи на високи температури и без вода доста дълго време. Друг по-малко известен представител на местния животински свят е антилопата адакс, която е близък родственик на пустинната антилопа орикс.

В Западна Сахара се срещат също така и някои видове хищници. Един от най-разпространените е чакалът, който подобно на камилата е устроен да се справи с лекота при суровите пустинни условия. Най-интересният хищник по тези места е малката пустинна лисица фенек. Тя притежава огромни уши, които и помагат да отдава възможно най-голямо количество топлина. Лисицата е най-активна през нощните часове, когато излиза на лов. Нейна плячка най-често стават различни видове пустинни гризачи, макар че включва в менюто си и дребни птици и насекоми.

Население. Западна Сахара е една от най-рядко населените държави на планетата. Населението е по-малко от 500 000 души, голяма част от които са марокански военни. Местните жители говорят арабски, берберски, испански и френски. Ислямът е официална религия за почти 100% от населението. По-големи градове са столицата Ел Аюн (190 000 жители), Дахла, Буждур, Смара и Галта-Земур. Много местни жители, в това число и мароканци, са напуснали страната поради несигурната обстановка. Въпреки това населението на Западна Сахара се увеличава с по няколко процента на година.

Култура. Местните жители наричат себе си сахрави. Като произход, а също и в културно-историческо отношение те са изключително близки с населението в съседна Мавритания. Културата на местното население се е оформила под влияние на ислямската религия, арабската култура, местните африкански традиции и обичаи, както и европейското влияние по време на колониализма.

ocean coast western saharaИкономика. В Западна Сахара почти няма функционираща икономика, тъй като страната е концентрирана върху решаването на своите политически проблеми. По тази причина почти всички стоки, които са необходими за ежедневния живот на местните жители се внасят от чужбина. Приходите на Западна Сахара идват основно от добив на фосфати и от риболов. Предполага се, че дъното на Атлантическия в близост до брега на Западна Сахара има значителни залежи на нефт и природен газ, но това все още не е доказано. Тъй като Западна Сахара не е напълно независима страна, тя няма своя валута. Ролята на основно платежно средство и официална валута изпълнява мароканския дирхам (MAD).

Град Дахла. Безспорно това е едно от най-интересните места за туризъм в Западна Сахара. Градът с население 56 000 жители е разположен в крайната част на издължен и тесен полуостров, който се простира успоредно на брега. Полуостровът образува дълбоко врязана в сушата лагуна, която е идеално място за любителите на спорта. Мястото има чудесен климат, подобен на този на Канарските острови. От януари до декември температурите са между 22 и 27°C, а небето е ясно и слънчево.

Кога е най-доброто време за туризъм в Западна Сахара? Тъй като Западна Сахара е тропическа страна, времето е подходящо за туризъм практически през цялата година. През зимните месеци дневните температури са по-приятни, но нощите са мразовити, докато през лятото дните могат да бъдат твърде горещи.

Какви дрехи да си носим? Едно от неудобствата в пустинята е огромната разлика между дневните и нощните температури. За през деня са необходими летни дрехи без значение кога пътувате. Не забравяйте обаче, че нощните температури в пустинята са много ниски. Има случаи, когато разликата между дневна и нощна температура достига 40 градуса! Това означава, че топла връхна дреха няма да ви е излишна. Обърнете внимание на обувките, особено ако желаете да си направите сафари в пустинята. Добре е да се оборудвате с всичко – от чехли до здрави и удобни туристически обувки. Слънчеви очила и шапка могат да ви бъдат изключително полезни, тъй като сянката тук е рядко срещано удоволствие. Винаги преди излизане нанасяйте слънцезащитен крем. В Западна Сахара не е необходимо да отидете на плаж за да изгори кожата ви под пустинното слънце.

Визови изисквания. Тъй като Западна Сахара се счита за част от Мароко, гражданите на повечето страни по света се нуждаят от мароканска виза за да я посетят. Има някои държави, чиито граждани не се нуждаят от виза ако искат да останат в Западна Сахара до 3 месеца. Това са гражданите на страни като Великобритания, Франция, Ирландия, Нидерландия, Дания, САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия и други. Граждани на други страни, както и хора, търсещи актуална и коректна информация, биха могли да се обърнат към най-близкото посолство на Кралство Мароко.

western sahara desert and oceanКакво бихме могли да правим в Западна Сахара? Западна Сахара не е популярна туристическа дестинация и точно това е, което я прави толкова интересна и атрактивна. Ако преди 100 години пътешествениците са били рядкост, сега туризмът е начин на живот. По света почти не са останали диви и непознати места. Предимството на Западна Сахара е, че страната винаги е оставала далеч от туристическите потоци. Ето и някои неща, които бихте могли да направите докато сте там:

Фотография. Западна Сахара е зрелищно място ако сте любители на фотографията. Огнено червените пясъци на пустинята и издигащите се на някои места стръмни ерозирали скали наподобяват на американския див запад.

Къмпинг. Бихте могли да си направите излет с палатка сред пустинята, да си запалите огън и да си приготвите храна под открито небе. Усещането, че наоколо няма никой друг освен вас и дивите пустинни създания е невероятно. Удоволствието би било пълно ако си устроите къмпинг край някой оазис.

Яздене на камила. Едва ли се учудвате, че това е една от основните атракции в Западна Сахара. От гърба на това едро животно ще видите пустинята и начина на живот на местните жители по един съвсем различен начин.

Крайбрежен риболов. Ако пътувате край брега бързо ще забележите, че никой не се къпе в морето. Туристи няма, морската вода е хладна, вълните обикновено са доста големи, а под водата дебнат опасни скали и камъни. Всичко това прави Западна Сахара доста различна от летните туристически дестинации, които сме свикнали да виждаме по Средиземноморието. За сметка на това бреговете привличат вниманието с нещо друго – възможността за риболов. Честа гледка е някой човек, който стои на крайбрежните камъни и безгрижно замята въдицата в морето.

Каране на ски и сноуборд. Западна Сахара е чудесно място за каране на ски и сноуборд, но не по сняг, ами по пясък. Огромните пясъчни дюни се издигат на десетки метри височина и предлагат една наистина забавна алтернатива на традиционните зимни спортове.

ruines amidst the sahara desertКайтсърфинг и уиндсърфинг. Дълбоковрязания в сушата залив на град Дахла е най-атрактивното място за туризъм по крайбрежието на Западна Сахара. Тук има отлични условия за уиндсърфинг и кайтсърфинг. Освен това мястото е изключително красиво. Тъмносините спокойни води на залива за саобиколени от високи пясъчни дюни.

Параглайдинг. Безкрайните пейзажи на Западна Сахара са подходящо място за вас ако си падате по параглайдинга. Пустинята е красива, но погледната от високо тя просто е пленяваща! Най-подходящо място за целта е отново красивият залив Дахла.